onsdag 5 augusti 2009
Restaurant Aroy-dee, Stora Nyg. 3 (Chinese is the new yellow)
Efter att ha öst ur diverse besvikelser kan jag för en gångs skull dela med mig av en väldigt postitiv gourmet-upplevelse. Jag tipsades för några månader om en restaurant i Gamla Stan som har dels kinesisk mat och även en avdelning som serverar thailändsk mat. Den thailändska
delen har jag inte haft möjlighet att pröva än. Var man än sätter sig ner i Restaurant Deluxe
på Stora Nygatan kan man dock be att få dimsum serverade. Jag rekommenderar dock att sitta i avdelningen 'längst in' längst bort från Stora Nygatan, då den thailänska delen spelar usla covers på thai och den längst ut inte är särskilt mysig helt enkelt.
Jag vet inte hur vanligt dimsum är nuförtiden i Stockholm, men de är helt klart värda att upptäcka. På Deluxe sätter man sig vid ett bord, får en tjock bok som är menyn. Boken innehåller bilder på maten med text, sedan får man en papperslapp med korresponderande text på kinesiska. Kanske kan kocken bara namnen på maten på kinesiska, eller så är det enklare så helt enkelt.
Dimsum, som är ångkokta degknyten med varierande innehåll, är små och kokas då de beställs. De serveras i de runda träbehållare som de ångkokas i. Till dessa serveras ibland en speciell sås till, eller så används soya och stark kinesisk chilisås.
Dimsum innehåller allt från krabba till fläsk, koriander, grönsaker, räka, nötkött, mm. De ser ut som blötdjur uppfiskade direkt ur vattnet, och ofta är de tillverkade av genomskinlig deg så att de nästan framstår som levande med sitt innehåll av grönt, rött och annat. Jag är lite osäker men tror att även kycklingfötter som serveras räknas till dimsum. De är alltså också ångkokta. Jag har inte prövat den varianten och har inga planer på det heller. Jag har inte heller ätit desserten än, som jag har hört skall vara alldeles utmärkt.
Dessa ångkokta rätter serveras av kunnig och trevlig personal. Lokalen är stundtals överbefolkad av asiater, företrädelsevis kineser, vilket ju på nåt vis är ett gott tecken. Mina erfarenheter av "kinesisk" mat i Sverige tidigare under mitt liv har varit minst sagt något av en besvikelse. Inte för att jag alltid ätit dåligt, utan för att den som alla vet varit "försvenskad" och utslätad, med sin sötsura sås och "tre små rätter".
Deluxe på Stora Nygatan serverar utmärkt dimsum, den är helt enkelt mycket god. Smakerna dyker på mig, överraskar min tunga, det är en sensation att äta dessa små lyxrätter. Det är dessutom utomordentligt billigt. Man kan plocka ihop ett antal olika kombinationer, speciellt genom att vara ett större sällskap som delar på maten. För mellan 35-40 kr. får man tre till fyra stycken degknyten. För omkring hundratjugo kronor har man ätit en fin måltid.
Öl och vin serveras, hur det är med sprit är jag osäker på.
Sammanfattning:
Ställe: Aroydee, Deluxe Restaurant, Stora Nygatan 3, Stockholm.
Mat: 10
Matestetik: 9
Atmosfär:8
Service:8
Total: 35
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Om jag inte är felunderrättad serverar ni hajfenssoppa. Jag kommer och skär av era armar och ben! Så går det till när man fångar hajar till er delikata meny. Fenorna skärs av och hajarna slängs i havet till en säker död! Bojkotta den här restaurangen!
Om det är så faller all min beundran för Aroy-dee bort och jag kommer i så fall aldrig mer rekommendera den restaurangen. Skändligt!
Skicka en kommentar